12.06.2024

Формула 1 се отказа от двудневните уикенди

Главният изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали зачеркна идеята световният шампионат да мине на двудневни състезателни уикенди. Идеята да се съкрати един ден от програмата се наложи, тъй като собствениците на спорта търсят начини как да увеличат надпреварите в рамките на един сезон и да направят формата по-компактен.

Най-общо идеята беше свободните тренировки (или като остане само една) да се прехвърлят в събота преди квалификацията, а медийните изяви на пилотите и отборите от четвъртък да се преместят в петък. Двудневните уикенди набраха скорост като свежо предложение преди няколко години, но идеята беше бързо изоставена. Миналия сезон обаче Гран при на Емилия Романя на „Имола” беше проведена по сходна компресирана програма и това възроди дискусията за това дали уикендите трябва да са от три или два дни. Двудневният формат събра положителни реакции от отборите и феновете, което подсказа, че дискусията не е приключила.

Сега обаче Доменикали закрива темата, акцентирайки на това, че промоутърите на състезанията предпочитат тридневния формат, тъй като това им носи повече продажби на билети и приходи.

„Всички организатори на състезания искат пълноценно изживяване за феновете, т.е. три пълни дни и ние трябва да уважим това”, обясни Доменикали във видео, публикувано на официалния сайт на Формула 1.

Гран при на Айфел на „Нюрбургринг” миналата година също мина в двудневен формат, тъй като петъчните тренировки бяха провалени от гъстата мъгла и лошото време в планината Айфел.

През предходния сезон световният шампион Люис Хамилтън открито подкрепи двудневния формат. Той обясни, че с намаляването на свободните тренировки болидите от Формула 1 ще замърсяват природата 22 дни по-малко с оглед на отпадналите дни от състезателния формат.

В същото видео Доменикали заяви, че има възможност до пет години Формула 1 да има състезание в Африка, както и в рамките на три години САЩ да получат още един старт в рамките на един сезон.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.