12.06.2024

Хакинен: Макс беше правилно наказан

Снимка: Red Bull

Двукратният световен шампион Мика Хакинен определи като „правилно” второто наказание, което получи Макс Верстапен след финала на Гран при на Саудитска Арабия. И ако за първата санкция от 5 секунди заради пресичането на шикана нямаше спорове, ударът между Макс и Люис Хамилтън породи доста дискусии.

Верстапен получи указание по радиото да пропусне Хамилтън напред, за да му върне позицията, спечелена малко по-рано с пресичането на шикана, но се получи неразбирателство точно преди DRS зоната. Двамата се удариха леко, но успяха да продължат.

„Гледах повторения на инцидента и не мога да повярвам, че Макс е искал да „провери реакциите” на Люис и заради това е натиснал спирачките – обясни Хакинен. – Така той можеше да провокира удар и да отпаднат и двамата с Хамилтън.

„Макс искаше да накара Люис да го изпревари точно на това място. Но проблемът е в това как намали скоростта и как бяха разположени автомобилите им на пистата. Според данните на ФИА при спирането на Макс отрицателното натоварване е било 2,4G.

„Ще ви дам пример, за да стане по-ясна ситуацията. При мощен сериен спортен автомобил, който има система ABS, при максимално интензивно спиране отрицателното натоварване достига 1,2G. Тук е два пъти по-голямо, все пак Макс върна предавките от 8-а на 3-а. Затова и ФИА взе правилното решение да го накаже след края на състезанието. Тъй като тази санкция по никакъв начин не повлия на крайния резултат от състезанието, то можем да поспорим за размера на наказанието, но даденият сигнал е разбираем.

„ФИА ще наказва за опасно пилотиране и ако има повторение на такива ситуации в Абу Даби, но предполагам, че санкциите ще са по-тежки.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.