22.06.2024

Хакинен: Макс спечели победата в първия завой

Снимка: Red Bull

Двукратният световен шампион във Формула 1 Мика Хакинен коментира победата на Макс Верстапен в Гран при на Мексико, след която авансът на пилота на Red Bull пред Люис Хамилтън в битката за титлата се увеличи от 12 на 19 точки.

„Победата на Макс в Мексико не е изненада – обясни Хакинен. – Трасето е на голяма надморска височина и това дава предимство на автомобилите, които имат сериозно аеродинамично притискане – по-редкият въздух влияе по-малко на колата на Red Bull отколкото на другите автомобили. И освен това, така шасито на Red Bull работи по-добре с гумите.

„Макс спечели в Мексико през 2017 и 2018, а през 2019 беше най-бърз в квалификацията, така че пистата „Ерманос Родригес” определено му допада.

„Макс спечели победата още в първия завой след старта – допълни легендарният финландец. – Той успя да заеме оптималната траектория на спирането, спря максимално късно и успя да влезе в завоя пред двамата пилоти на Mercedes. Атаката му беше много ефектна и уверена, а след завъртането на Валтери Ботас, който беше ударен от Дениъл Рикардо, това означаваше, че в челото Люис Хамилтън щеше да се бори сам с двамата пилоти на Red Bull.

„Победата на Макс му позволи да увеличи аванса си, до края на сезона остават само още 4 състезания, но аз не смятам, че битката между Mercedes и Red Bull е приключила.

„Предстои Гран при на Бразилия, където пистата също е по-подходяща за автомобила на Red Bull, но не забравяйте, че Люис спечели в Сао Пауло през 2016 и 2018.

„Според мен титлата ще се реши в последното състезание в Абу Даби. В Mercedes ще направят всичко възможно, за да се борят докрай, а никой не трябва да се съмнява във възможностите на Хамилтън, което неимоверно ще усложни задачата на Верстапен. Оттук нататък може да се случи всичко.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.