21.06.2024

Хакинен: Ръсел нямаше шанс да изпревари Ботас

Инцидентът между Джордж Ръсел и Валтери Ботас, заради който беше спряна Гран при на Емилия Романя на „Имола”, се превърна в една от основните теми след състезанието. Британският пилот на Williams даде началото на инцидента, но в началото смяташе, че е бил блокиран от Ботас. По-късно Джордж призна, че Ботас няма вина, а вчера му се извини, както и на колегите си от Williams за поведението си в неделя.

Двукратният световен шампион във Формула 1 Мика Хакинен коментира състезателния уикенд на „Имола” и е категоричен, че атаката на Ръсел срещу Ботас преди спирането за „Тамбурело” е била обречена.

„Състезанието в неделя се получи интересно и драматично – обясни Хакинен. – Според мен в момента Red Bull разполага с най-бързия автомобил във Формула 1. Mercedes са малко по-назад по отношение представянето в квалификациите, но в състезателно темпо силите им са изравнени. Двата тима буквално се борят гума до гума на пистата.

„Ако в квалификацията Макс Верстапен и Серхио Перес бяха направили решаващите си обиколки без грешка, то щяха да са и двамата на първа редица. Но когато се борите с Люис Хамилтън, нямате право на грешка.

„Беше ми забавно да гледам как Хамилтън и инженерите му останаха удивени от това, че той е спечелил полпозишъна. Те знаеха, че Red Bull има предимство, което не е много голямо, но го има.

„Битката между Макс и Люис в състезанието беше интересна, а двамата показаха, че са готови да се борят докрай за преимущество. Не се учудвам на това, че медиите и специалистите сравняват битката на Макс с Люис с моите срещу Михаел Шумахер. Двете коли са с практически равни възможности и ги карат двама пилоти, които се интересуват само от победата.

„Инцидентът на Валтери Ботас и Джордж Ръсел беше много сериозен – допълни легендарният финландец. – Катастрофата им стана с много висока скорост. Трябва да сме благодарни, че съвременните болиди във Формула 1 са толкова сигурни и двамата пилоти са невредими.

„Ясно е, че не трябва да има битки гума до гума на изсъхваща писта. Както Ръсел разбра, сцеплението на мократа част от трасето е доста по-лошо. Беше видно, че колата на Williams превъзхожда като скорост болида на Mercedes и не трябва да обвиняваме младия пилот за тази атака. Но също така трябва да отбележим, че атаката му от външната страна на завоя нямаше как да успее. А и Валтери нямаше намерение да му отстъпи сухата траектория.

„Докато Red Bull и Mercedes се борят за победите, зад тях McLaren и Ferrari водят оспорвана битка малко по-назад. Това ми напомня за страхотните битки от миналото. Тази година Формула 1 ще ни представи страхотен сезон!”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.