21.05.2024

Шефът на Ferrari с изненадваща оставка

Главният изпълнителен директор на Ferrari Луи Камилери неочаквано подаде оставка по „лични причини” и е напуснал компанията. Камилери пое поста малко преди смъртта на Серджо Маркионе през юли 2018, а другият пост на Маркионе – президент на компанията, отиде при Джон Елкан.

До момента Камилери имаше ключова роля за управлението на тима на Скудерията във Формула 1 – той взе решението за смяната на Маурицио Аривабене в началото на 2019 г. и замяната му с дотогавашния технически директор на отбора Матиа Биното. Камилери обикновено беше този от големите босове на компанията, който коментираше програмата на Черните кончета във Формула 1 и постоянно демонстрираше подкрепата си за Биното, включително и по време на скандала за нелегалните задвижващи системи, използвани от отбора, който избухна в края на миналата година.

Камилери подкрепи политиката на Биното за повишаване на служители от отбора, а не да се наемат звезди отвън, както и за изкореняването на практиките от времето на Аривабене, когато се търсеше персонален виновник за всяка грешка стъпка. Биното получи и финансова подкрепа от страна на Камилери, който одобри разходите за пускането в действие на нов симулатор.

Камилери беше този, който дори по-яростно от Биното отхвърляше обвиненията, че Ferrari са нарушили правилата за двигателите и системите за задвижване във Формула 1 през миналата година, а през 2020 г. обяви, че няма намерение да иска оставки и наказания в екипа след слабия старт на сезона.

Досега Камилери по никакъв начин не беше дал знак, че иска да напуска поста си във Ferrari, но вече е ясно, че е подал оставка и от поста си на президент на Philip Morris International – тютюневата компания, която е дългогодишен спонсор на тима. Новината за напускането на Камилери беше съобщена от Ferrari в четвъртък вечерта, като той се оттегля и от борда на директорите на италианската компания. Докато бъде назначен нов главен изпълнителен директор на Ferrari постът на Камилери ще бъде зает от Джон Елкан.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.