14.07.2024

Ще изпълнява ли Фетел заповеди от бокса?

След месеци на очакване, сезонът във Формула 1 най-после стартира с Гран при на Австрия този уикенд, а седмица по-късно ще има още едно състезание на пистата в Щирия. И отговорите на въпросите, които се трупат от доста време насам, ще започнат да се изясняват. Или поне така се надяваме.

Един от най-интересните въпроси е свързан с това какво да очакваме от Себастиан Фетел през новия сезон във Формула 1? 4-кратният световен шампион е на прага на сезон, който може да се окаже последен за него във Формула 1, тъй като все още няма информация за това той да се е разбрал с някой тим, в който да отиде като изтече договорът му със Скудерията в края на 2020.

Така последният сезон на германеца в Маранело обещава да е много интересен за всички нас и много труден за управление от страна на шефа на тима Матиа Биното. Което веднага повдигна един сериозен въпрос: Ще спазва ли Фетел заповеди от бокса, ако тимът има нужда от това?

Историята сочи, че Фетел има сериозен проблем със заповедите от бокса и обикновено не ги спазва, когато не отговарят на интересите му, но винаги е държал съотборниците му да ги изпълняват стриктно, за да подобри това шансовете му за представяне на пистата. И примерите за това са много, при това все красноречиви: от годините с Марк Уебър чак до миналия сезон, в който новакът във Ferrari Шарл Льоклер се оказа по-успешният пилот на Скудерията на фона на новата поредица грешки на германеца.

За 2020 Фетел вече няма илюзии за мястото си в тима – Льоклер е избраният от Ferrari да поведе тима към нови успехи. Ако имате съмнение за това, само вижте докога е договорът на Шарл, и докога е този на Фетел…

Затова и някои анализатори, сред които авторитети като Марк Хюз и Мартин Брандъл, са на мнение, че Фетел няма да открие причина, а и едва ли ще я търси изобщо, да се подчинява на заповеди от бокса, ако се наложи тяхното използване в хода на сезона. Тази прогноза звучи семпло, но обещава невероятна динамика и екшън между пилотите на Биното на пистата и извън трасетата. Все пак, не забравяйте, че в началото на миналата година Биното на няколко пъти използва заповеди от бокса, за да изведе Фетел пред Льоклер без тимът да спечели какво и да е от това, но пък напрежението в бокса рязко се повиши. После дойдоха разправиите от Италия и Русия и накрая катастрофата между двамата в Бразилия. И това е само най-бегло напомняне за сложната ситуация в тима.

„Смятам, че Фетел направо ще лети през новия сезон, той ще кара само за себе си и изобщо няма да изпълнява нарежданията от бокса”, прогнозира Брандъл и това звучи повече от логично. Дали обаче шефовете на Скудерията ще приемат, че Фетел ще иска да се състезава само за себе си? По-скоро, не.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.