15.06.2024

Ще отиде ли Ожие в M-Sport?

Малкълм Уилсън има преднина в битката за Себастиен Ожие

Според последните слухове в световния рали шампионат, 4-кратният световен шампион Себастиен Ожие ще кара догодина за тима на Малкълм Уилсън M-Sport. Така новата Fiesta WRC 2017 има сериозни шансове да влезе в групата на претендентите за победи в шампионата.

Volkswagen обяви, че се изтегля от WRC в края на този сезон, а Себастиен Ожие, Яри-Мати Латвала и Андреас Микелсен остават без отбор за догодина.

До средата на декември отборите трябва да заявят пилотите си за следващия сезон, което оставя малко време за маневри и договорки.

Естествено, всички тимове се интересуват от пилотите на VW, но според един от слуховете, Red Bull може да купи цялата рали програма на VW, все пак тук е и новия Polo R WRC 2017, чието развитие върви от април и колата на практика е готова, а вече се появи информация, че в края на месеца ще бъде заявена и за хомологация.

ФИА може да даде статут на производител на Red Bull, за да участва новата кола на VW. Сходен е случаят с M-Sport и Ford – автомобилната компания официално не участва, но компанията на Малкълм Уилсън получи статут на производител.

Доста по-вероятно е обаче звездите на VW да се разпределят по другите тимове. Уилсън реагира най-бързо на изтеглянето на VW и обяви, че отлага избора си на пилоти за догодина плюс потвърди, че вече преговаря с Ожие.

Естествено, интерес към Себ има и от страна на Toyota и Citroen, а Дани Сордо посъветва шефовете си в Hyundai веднага да осигурят една кола за французина за догодина.

Схемата на Уилсън обаче изглежда най-сериозна – той привлича Себ за един сезон, така е информацията засега, което ще даде възможност на Ожие да избере от 2018 нататък къде да продължи кариерата си, т.е ще има време да прецени как върви развитието на Hyundai и Toyota и да реши дали да остане при Малкълм. Едно завръщане в Citroen ще е доста по-трудно, отколкото си го представят феновете, но не и невъзможно.

Големият удар на Уилсън обаче ще бъде, ако заедно с Ожие успее да привлече при себе си и Red Bull. Тимът му има нужда от голям спонсор, а компанията пък иска да продължи победния си ход със Себ. И е факт, че Малкълм направи първата важна крачка в тази посока. Но най-интересното предстои.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.