12.06.2024

Ян Копецки с пета победа на рали Барум

Ян Копецки/Павел Дреслер записаха своята пета победа на рали „Барум“, след един изключителен дуел срещу Алексей Люкянук/Алексей Арнаутов. Европейските шампиони за 2013 водеха през цялото състезание докато руснаците бяха по петите им до изключително драматичния финален етап.

В следобедните съботни минавания Люкянук успя да излезе на чело за кратко, като в края на деня разликата им с Копецки бе от уникалните 0.5 секунди. През неделния ден темпото на руснака бе една идея по-слабо, но въпреки това той успя да запише две етапи победи на етапът Pindula. В крайна сметка всичко трябваше да се реши в последния етап от състезанието, след като разликата между двамата бе от 4.6 секунди. За съжаление обаче, надеждите на Люкянук за добро представяне свършиха след удар във варел, който повреди рейката на неговия автомобил Ford Fiesta R5. Двамата с навигатора му Алексен Арнаутов, успяха да отстранят повредата изгубивайки над 10 минути.

„Емоциите са във връхната си точка“, заяви Копецки. „ Чувството е невероятно, просто не знам какво да кажа. Благодаря на колата, на отбора и на семейството ми.“ Победителя на рали „Барум“ отдаде почест и на своя съперник. „ Благодаря и на Люкянук. Този уикенд бе невероятен. Битката бе много сериозна.“

AUTO - ERC BARUM RALLY 2016

Люкянук, който завърши на петнадесетата позиция коментира: „ Ние бяхме с едно и също темпо през цялото време, и не съм луд. Грешката си бе моя. Уикендът бе невероятен, както и вълнуващ заради битката ми с Ян. Това рали ще го помня дълго време, както и грешката която допуснах.“

Благодарение на точките от първия ден, Люкянук все още има шансове да вземе титлата през тази година. Разликата му с Каетан Каетанович в шампионата продължава да е от 76 точки.

Днес драма имаше и при борбата за третата позиция. Бриан Буфие започна деня добре, но не успя да отговори на атаките на Томаш Костка. Костка от друга страна получи повреда в предния диференциал на фабията, която му коства над 40 секунди. Яроми Тарабус, който бе на пета позиция, намали разликата си с Буфие на две секунди. За съжаление обаче, малко по-късно колата на Буфие остана на три цилиндъра предавайки позицията на Тарабус.

AUTO - ERC BARUM RALLY 2016

Веднага в следващия етап обаче, Тарабус излетя от трасето изгубвайки всички шансове за добро представяне. Така Ян Черни се качи на третата позиция, но проблеми със застигнат по-бавен автомобил без малко да му костват мястото на подиума.

Чешките рали пилоти затвориха челната петица в края на състезанието, с Павел Валушек възстановявайки забавянето си поради спукана гума. Дебютантът в ERC Фабиан Крейм не успя да задържи Валушек зад себе си, след спукана гума и за него в предпоследния етап от състезанието.

След едно сравнително чисто каране в последния ден, Мартин Влчек завърши на шестата позиция с пасив от 1.8 секунди зад Крейм. Белгиецът Седрик Шеран, успя да се изкачи от тринадесета на десета позиция завършвайки зад Войтех Щайф, Мирослав Якеш и Роман Одложник.

За победителя в два кръга от шампионата Ралф Сирманцис, ралито приключи в SS11 след катастрофа. Настоящият рали шампион на Полша – Лукас Хабай, имаше шансове за добро представяне, преди да се удари в последния етап от рали „Барум“.

Коментари

Коментар

Реклама

Be the first to comment

Leave a Reply

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.