14.07.2024

16 отсечки в рали „Монца”

Маршрутът на последния кръг от световния рали шампионат – рали „Монца”, ще включва 16 скоростни отсечки, изтече информация от организаторите на състезанието.

„Монца” дебютира в WRC, но състезанието се провежда от 1978 г, като включването му календара стана в последния момент и е част от кампанията да се проведат колкото се може повече ралита в Европа този сезон.

Ралито стартира в четвъртък (3 декември) с късия етап „Monza King of Show” (2,01 км), което е първата голяма разлика с обичайния формат на състезанието, при който този суперспециален етап е последната отсечка от ралито.

В петък ще се карат 5 етапа с отдалечен сервиз след всеки един от тях. Отсечките са означени максимално семпло – с А (13,27 км), В (16,02 км) и С (10,33 км). А и В ще се карат по два пъти, а С получава името Grand Prix, като ще стартира в 18,28 ч. българско време и ще е последното изпитание за деня.

Най-важният ден е съботата, когато маршрутът напуска пределите на пистата „Монца” и поема към по-традиционни рали трасета в областта Ломбардия. Тези отсечки са под угрозата да бъдат отменени, но засега плановете на организаторите са в събота да проведат 6 етапа на север от Бергамо, в подножието на Алпите, като пътят до тях от сервизната зона е около един час.

Най-дългият етап е Селвино (26,39 км), който стартира в 9,01 ч. наше време, след него идват Джероса и Коста Вале Имана. Като ги минат екипажите се отправят към „Монца” за сервизната зона, после ги карат отново и денят завършва отново с етапа C Grand Prix.

За неделя са предвидени три отсечки – още веднъж C Grand Prix и две минавания на етапа D, който също е на пистата, като второто ще е и пауър стейджа на ралито. Общо състезателните километри в рали „Монца” са 239,34, като все още се чака публикуването на официалните документи на състезанието.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.