14.07.2024

Alpine ще се състезава без Абитбул

Шефът на тима на Renault във Формула 1 Сирил Абитбул напусна днес компанията и няма да поеме ръководството на спортната марка, както се очакваше.

Абитбул беше начело на програмата за двигатели на Renault, а след това ръководи и отбора на гиганта при завръщането му като конструктор във Формула 1 за сезон 2016.

До последно Абитбул ръководи тима за съживяване на Alpine, постигането на по-сериозни търговски успехи и лансирането на спортната марка във Формула 1 след ребрандирането на тима на Renault за сезон 2021.

Предполагаше се, че Абитбул ще се концентрира повече върху ръководството на Alpine и няма да се занимава толкова пряко с програмата във Формула 1. Тези очаквания бяха подхранени от предполагаемото идване в тима на Давиде Бривио, който напусна тима на Suzuki в MotoGP.

След напускането на Абитбул днес беше обявено, че Лоран Роси става главен изпълнителен директор на Alpine, като от компанията уточниха, че той ще отговаря за серийните и спортните модели на спортния бранд, както и за програмата му във Формула 1 и ще е под прякото ръководство на новия главен изпълнителен директор на Renault Лука ди Мео.

Напускането на Абитбул идва след оттеглянето на Жером Стол от поста президент на Renault Sport Racing, като от години се говори, че точно ветеранът Стол беше този, който крепи Сирил на поста му след острите критики, които Абитбул понесе плюс по-слабото от очакваното представяне на тима при завръщането на Renault във Формула 1.

Все още не се знае как ще се наместят в йерархията на Alpine Марчин Будковски, който пое поста на Стол и Бривио, който се очаква скоро да бъде потвърден в Alpine F1, най-вероятно като шеф на тима.

Абитбул работи за Renault от 20 години, като през 2007 беше издигнат като мениджър, който отговаря за бизнес развитието на тима във Формула 1, а по-късно стана и заместник-шеф на Renault Sport.

През 2012 Абитбул премина в Caterham, който тогава беше клиент на моторите на Renault, където беше главен изпълнителен директор и шеф на отбора, а 2 години по-късно се върна в Renault, за да помага за „лечението” на проблематичните турбо мотори от сезон 2014. И след това беше назначен за шеф на тима, когато Renault си върна Lotus от Жерар Лопес, за да участва отново във Формула 1 със собствен отбор.

Коментари

Коментар

Реклама

1 Trackback / Pingback

  1. Как си тръгна Абитбул? – Autosport Bulgaria

Коментарите са заключени

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.