21.06.2024

Audi и Porsche искат Формула 1 да е 4х4

Заседанието на работната група, която обсъжда промените по задвижващите системи във Формула 1, проведено през миналата седмица, разкрива интересни позиции на част от участниците в тази дискусия. Новите задвижващи системи трябва да са факт за началото на сезон 2025 във Формула 1, а в срещата участваха отборите в световния шампионат, както и представители на две от марките, които имат потенциален интерес да влязат в спорта – Audi и Porsche. По-точно, тези марки имат интерес да участват във Формула 1, но все още не са взели решение дали ще финансират такава състезателна програма.

Според информация на италианския вестник La Gazzetta dello Sport, за кандидатите за участие във Формула 1 най-важен е бил въпросът за бъдещото опростяване на задвижващите системи. Засега е договорено, че двигателите с вътрешно горене ще са без особени промени, но хибридните системи ще трябва да са по-семпли и по-евтини. Важна крачка в тази посока е бъдещото премахване на мотор-генераторната група MGU-H, която е сложен и скъп елемент от задвижващата система.

А представителите на концерна Volkswahen Group са направили предложение за развитието на техниката във Формула 1 – автомобилите да са със задвижване 4х4. Като при WRC колите. Историята на Формула 1 познава болиди със задвижване 4х4 – първият от тях се появява още през 1961 година, в следващите десетина сезона различни тимове експериментират с тази идея, но накрая ФИА официално записа в техническите правила, че двигателят може да задвижва само задния мост.

Интересното е, че при обсъждането миналата седмица идеята на Audi и Porsche за въвеждане на задвижване 4х4 във Формула 1 е била подкрепена от Ferrari, но всички останали отбори са били против, с което темата на практика е закрита.

Коментари

Коментар

Реклама

1 Trackback / Pingback

  1. Audi и Porsche искат Формула 1 да е 4х4

Коментарите са заключени

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.