14.07.2024

Audi напуска Формула Е, поема към Дакар и Льо Ман

Teaser Dakar 2022

Предстоящият сезон във Формула Е, който ще е първият за надпреварата като световен шампионат, ще се окаже последен за Audi – германската марка, която участва в състезанията с електрически формули от самото начало.

Това решение, което беше обявено днес, маркира поредната важна промяна в моторспорт програмата на Audi. Компанията сложи край на заводското си присъствие в DTM в края на този сезон и поема в нова посока – с електрически прототип в рали „Дакар” през 2022 г. и след това – през 2023 г. – завръщане в Льо Ман, при това в класа на най-бързите и мощни автомобили.

Audi напусна световния шампионат за издръжливост и топ класа LMP1 в края на 2016 г., малко над една година след избухването на глобалния скандал „Дизелгейт”, който на практика сложи край на всички големи моторспорт програми на Volkswagen и неговите марки.

Във Формула Е Audi спечели титлата при пилотите с Лукас ди Граси през 2016/2017 и след това и първото място при отборите през 2017/2018.

През 1985 година Audi записа участие в рали „Дакар” с модифицирани рали автомобили Quattro, но сега предстои първото заводско участие на марката в офроуд надпреварата, която се провежда на територията на Саудитска Арабия.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.