23.06.2024

Citroen уволни Крис Мийк

Citroen уволни от тима си в световния рали шампионат Крис Мийк, като повод за решението е последната катастрофа на пилота в рали „Португалия”. След инцидента организаторите откараха Крис с хеликоптер до близка болница, тъй като той се е оплакал от болки в гърба след удара.

Крис подписа със Citroen в края на 2015, като договорът му е за три години – за 2016, когато програмата на тима беше орязана и за 2017 и 2018 – завръщането на френската марка със заводски отбор.

За сезон 2017 Крис трябваше да е претендент за световната титла, но той остана едва 7-и в крайното класиране, а в началото на лятото беше временно отстранен от тима след слабото начало на годината.

Шефът на тима на Citroen Пиер Будар обясни, че поредицата катастрофи на Мийк са довели до това решение, като обосновката е свързана с „безопасността” на екипажа.

„Това решение не беше лесно, но е взето заради тяхната безопасност, а като шеф на тима тима, за мен това е най-важно – обясни днес Будар. – За нас това решение е като превантивна мярка.”

В официалното съобщение на Citroen Sport се казва, че Мийк е освободен заради „изключително голямата бройка катастрофи, някои от която бяха много тежки и можеха да имат сериозни последици за безопасността на екипажа”, освен това се добавя, че Мийк е поемал „неоправдани рискове”.

От Citroen все още не са обявили какви ще са плановете на тима за пилотите до края на сезона.

В рали „Сардиния” тимът ще използва Крейг Брийн и Мадс Остберг, които обаче са ангажирани с ограничена програма за този сезон.

9-кратният световен рали шампион Себастиен Льоб има договор за 3 ралита, от които остана едно участие – в Испания в края на сезона.

Има и още нещо – по-малко от час и половина преди Citroen да обяви, че уволнява Мийк, Крис публикува в социалните мрежи поредното си обръщение към феновете, в което обяснява за катастрофата и как ще работи на предстоящите тестове, за развитието на C3 WRC и т.н, т.е изобщо не звучи като пилот, който е наясно, че тимът го освобождава. Тепърва ще стане ясно кога точно Мийк е разбрал, че е уволнен и дали това не е станало, след като първо са били уведомени медиите.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.