27.05.2024

Ferrari планира три SUV модела

След малко повече от година Ferrari ще представи първия си SUV модел – Purosangue. Това ще стане в началото на 2022 г. и ще даде началото на лансирането на по-практични кросоувър модели, с които италианската марка ще навлезе в нови територии.

Purosangue носи заводското означение F175 и е изграден върху новата платформа на компанията за модели с двигател, разположен отпред, като средната част на платформата е идентична с тази при моделите с двигател пред задния мост. Става въпрос за елегантен кросоувър с четири места и регулируемо на височина окачване.

Задвижването на Purosangue е поверено на V12 бензинов мотор с мощност 811 к.с, като малко по-късно ще се появи и хибридна версия на модела, която обаче ще получи V8 двигател.

През 2024 и 2026 г. трябва да се появят две електрически версии на Purosangue, като засега те носят означенията F244 и F245 – с тях Ferrari трябва да се нареди сред компаниите, които са готови за пълна електрификация на моделната си гама.

Електрическите SUV модели на Ferrari ще стартират с 4 електромотора с базова мощност 620 к.с. и бързо зареждаща се литиево-йонна батерия с капацитет 80 kWh.

Какво обаче да очакваме от пионера в SUV гамата на Ferrari – Purosangue? Според източници от Маранело, четиривратият модел ще е по-спортен от Urus, Bentayga, DBX и Cullinan и динамиката на пътя ще е много по-важна от офроуд възможностите му, което едва ли е голяма изненада.

Вече бившият шеф на Ferrari Луи Камилери първоначално се изказваше скептично относно възможността компанията да произвежда SUV модели, след което обясни, че италианците ще имат повече време, за да създадат такъв автомобил. А покойният Серджо Маркионе още през януари 2018 обяви, че Purosangue ще е най-бързият SUV на света.

В началото на 2017 списание Car разкри, че F175 е проект, по който в Маранело се работи усилени, въпреки че по това време италианците упорито отричаха. Но както стана ясно по-късно, дори и Ferrari не може да си позволи да пренебрегне SUV-тренда, обхванал световния автомобилен пазар.

Тестовете на Purosangue може да видите тук.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.