22.06.2024

Ferrari прави още един напълно нов двигател

Снимка: Ferrari

Ferrari работи по създаването на изцяло нов двигател за Формула 1 за сезон 2022, когато задвижващите системи ще бъдат замразени.

Италианците преди дни потвърдиха, че за този сезон ще използват нов мотор, който носи означението 065/6, а в хода на тази година се заемат и със създаването на наследника му. Замразяването на задвижващите системи във Формула 1 стартира в началото на 2022, а за 2025 трябва да се появят новите хибридни системи, които се очаква да са по-семпли и дори по-евтини.

„Вложихме огромно количество енергия в задвижващата система за сезон 2021, но в същото време вече работим по двигателя за 2022 – потвърди Енрико Гуалтиери, директор на подразделението за задвижващи системи. – Новият двигател ще дебютира догодина и ще е много по-важен, тъй като ще го използваме поне 3 години.”

Renault вече обяви, че ще разработи нов двигател за 2022, който ще се използва за периода на замразяване на системите. Преди да се стигне до това решение плановете на Renault бяха новият мотор да се появи за сезон 2023.

През миналия месец отборите, ФИА и шефовете на Формула 1 се споразумяха, че замразяването на двигателите влиза в сила от началото на следващия сезон и ще продължи до края на настоящата турбо ера. В момента се работи по изискванията за следващото поколение хибридни системи с турбо мотори, като се очаква, че фокусът при тях ще е върху възобновяемата енергия. За сезон 2022 са предвидени и нови правила в аеродинамиката, а финансовите ограничения влизат в сила тази година, за първи път в историята на световния шампионат.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.