13.06.2024

Force India в нова финансова криза

Дали не се доближаваме до момента, в който Force India ще смени собственика си, ако Вижай Малия не успее да се справи с поредната финансова криза. Тимът разполага със скромен за стандартите на Формула 1 бюджет – малко под 100 милиона британски сили, като за тази година се смята, че сумата ще е сходна – 97 милиона паунда.

Въпреки това обаче в последните два сезона Force India успя да се пребори за 4-ото място в класирането на конструкторите и изпревари много по-успешни тимове, разполагащи с много по-голям бюджет.

Но началото на сезон 2018 показа, че е много вероятно Force India да изостане в битката за челото на средата на колоната. Серхио Перес и Естебан Окон останаха извън зоната на точките, а и темпото им в Мелбърн не беше особено впечатляващо.

Освен това, тимът влезе в поредната си финансова криза, а и среща сериозни трудности да я преодолее.

За сезон 2017 година Force India има да получава сериозна сума от наградния фонд на Формула 1, като заради трудностите с парите, от тима са поискали от Liberty Media да получат сумата предсрочно. Това не е някакво особено изключение за Формула 1, а специално при Force India такива молби се подават през година, ако не и всеки сезон. В последно време другите, които бързаха да си получат парите бяха Lotus при Жерар Лопес, когато тимът беше в перманентна финансова криза.

Изплащането на парите обаче е спряно, тъй като за да стане предсрочно, то за това трябва единодушното съгласие на всички останали тимове във Формула 1. И от Williams са гласували против това Force India да получи предсрочно парите от наградния фонд за миналата година.

„В следващите четири седмици ще стане ясно дали ще оцелеем или не – обясни заместник-шефът на Force India Робърт Фърнли. – Трябваше ни съгласието на всички други отбори, за да получим парите предсрочно, но този път ветото дойде от Williams. Имам план как да преодолеем финансовата криза, ще разберем в следващите дни дали ще проработи.”

В същото време в Индия продължава делото срещу собственика на Force India Вижай Маля, който пък продължава да се крие в къщата си в Лондон и се появява само на Гран при на Великобритания. Индия вече анулира дипломатическия му паспорт, Малия беше обявен за виновен за завличането на десетки банки, кредитирали фалиралата компания Kingfisher, но след това така и не видели отпуснатите пари, за които се смята, че са към 1 милиард долара. Сега съдът нареди конфискация на имуществото на Малия, който наскоро не е коментирал съдебната сага.

От поне година насам във Формула 1 се говори, че Force India се продава, тъй като всички други бивши съдружници на Малия са вече в затвора или големия бизнес, но кандидат-купувачите просто чакат някоя сериозна финансова криза или влошаване на ситуацията около Малия, за да получат по-изгодна цена. Досега това не им се отдаваше, а тимът се представя страхотно в последните две години. Да видим какво ще стане през 2018 година.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.