26.05.2024

Ford ще продава само електромобили в Европа

От 2030 година Ford планира да продава в Европа само електрически леки автомобили, което означава, че бензиновите и дизеловите модели на марката ще имат само още 9 години живот. Що се отнася до търговските возила като баничарки и бусове, то те ще бъдат plug-in хибриди или изцяло електрически, но това ще отнеме повече време.

Първата стъпка към реализацията на този амбициозен проект е електрифицирането на цялата гама на марката до средата на 2026 година, т.е след 5 години . Този процес вече стартира с Mustang Mach-E и сериозна бройка хибриди, както меки, така и plug-in версии.

Основната база за производство на електромобили за европейския пазар ще е заводът на Ford в Кьолн, където ще бъдат инвестирани 1 милиард долара за преобразуването му. Още от 2023 година там ще стартира производството на все още неназован електрически лек автомобил за европейския пазар. А сега шефовете на компанията вече обсъждат старта на производството на втори електрически модел там.

В близко бъдеще се очакват следващите поколения на популярните Fiesta и Focus и особеното при тях ще е това, че те ще са последните генерации с двигател с вътрешно горене. По-късно тази година се очаква Mondeo да се превърне в комби с повдигнато окачване с хибридно задвижване, а бъдещото второ поколение на преродения модел ще се предлага вече без ДВГ.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.