21.06.2024

Honda напуска Формула 1 в края на 2021 година

Японската автомобилна компания Honda ще напусне Формула 1 в края на сезон 2021. Това беше обявено на пресконференция в централата на гиганта в Токио днес.

Honda се завърна в световния шампионат за началото на сезон 2015 като партньор на McLaren, но записа три поредни сезона на разочарования и слаби резултати, основно заради проблемите с новата хибридна система за задвижване с турбо двигател.

Договорът на McLaren с Honda беше прекратен в края на 2017, след това японците започнаха доставка на мотори на Toro Rosso, а от миналата година – и на Red Bull. Новото партньорства стартира силно през 2019 – подиум в първия старт в Австралия, а след това дойдоха и победите в Австрия, Германия и Бразилия.

Тази година Макс Верстапен спечели за Red Bull второто състезание на „Силвърстоун“, а Пиер Гасли взе първото място на „Монца“ за Alpha Tauri (бившият Toro Rosso).

В мотивите на решението на Honda да се изтегли от Формула 1 се посочва сериозните ресурси, които са необходими за участието на компанията в световния шампионат, които идват в момент, в който марката е поела към електрификация на серийното си автомобили.

Миналата година шефовете на Honda трябваше да решат с колко да бъде удължено участието им във Формула 1, като оригиналният срок беше краят на 2020 година и японците се ангажираха само с още един сезон – 2021, но се очакваше да бъде обявен нов, по-дълъг срок за партньорството им с Red Bull и Alpha Tauri. Още през 2019 от Honda обясниха, че основният им проблем са сериозните инвестици, които са необходими за развитието на хибридните системи за задвижване във Формула 1.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.