15.06.2024

Jaguar за милиони

Малкият свят на най-богатите колекционери на класически автомобили преживя истински трус тази седмица. Причината? Един зелен Jaguar D-Type с регистрационен номер OKV 2. Това е вторият от общо три заводски подготвени D-Type, с които Jaguar участва в „24 часа на Льо Ман” през 1954 година и освен това е каран от Стърлинг Мос.

За последно колата с номер на шасито XKD 403 беше на пазара преди две години, като се очакваше цената й на търг да стигне 15 милиона долара. Това обаче не стана и сега автомобилът отново се предлага от MM Garage.

През 1954 Мос и Питър Уокър стартират с №12 в Льо Ман, повеждат в състезанието, постигат нов рекорд на правата „Мулсан” – 276,8 км/ч, но отпадат след полунощ заради повреда в спирачките. Два месеца по-късно двамата отново стартират с този автомобил в „12 часа на Реймс”, но пак не успяват да финишират.

През зимата на 1954 срещу 1955 автомобилът е използван за тестове от тима на Jaguar в Ковънтри, каран основно от Норман Дюис – по това време OKV 2 е „работният кон” на тима. А точно преди началото на „24 часа на Льо Ман” колата участва в тестовете на „Силвърстоун”, организирани от Jaguar за пилотите на тима, водени от Майк Хоутърн.

По-късно същата година колата е продадена на Джак Броудхед, който наема Боб Бери да я кара. През лятото на 1956 OKV 2 се връща в Jaguar за ремонт и ревизия след катастрофа. Следват още два състезателни сезона – 1957 и 1958, а през 1960 година колата е продадена в САЩ, оттам в Канада, като накрая се връща във Великобритания, за да бъде реставрирана от Lynx Engineering.

Продавачът удостоверява целия жизнен път на OKV 2 и състезателната кариера на колата с пълен набор документи. Автомобилът е записал участие в 55 състезания през 50-те години, има 5 победи и 24 класирания в Топ 3.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.