22.06.2024

M-Sport ще използва нов двигател в Хърватия

Пилотите на M-Sport ще получат нова версия на 1,6-литровия турбо мотор, който задвижва техните Fiesta WRC за рали „Хърватия” в края на април. Всъщност, това е новият мотор, който беше готов за рали „Аржентина” миналата година и се очакваше да се появи още в края на 2020 година.

Шефът на M-Sport Малкълм Уилсън обясни още миналата година, че новите компоненти и елементи за Fiesta WRC ще изчакат докато бъдат изразходвани тези, които вече са произведени за тима.

„Новият мотор е добра стъпка напред – обясни Уилсън пред Dirtfish. – Работата ни беше съсредоточена основно върху системата за впръскване на гориво и цилиндровата глава.

„Определено имаме потенциал за още мощност, особено на високите обороти, но няма да ви дам конкретни данни. Ще го кажа така, пилотите са много доволни.”

Тимът потвърди, че новият двигател е бил използван на тестовете преди рали „Монте Карло” и „Арктик Финландия”, с които започна сезон 2021 в WRC.

„Разликата в мощността се усеща, беше хубаво да пробваме новия мотор на тестовете, но ще е още по-хубаво да разполагаме с него в ралитата”, обясни Теему Сунинен. Точно Сунинен се оплака от недостатъчна мощност на снега във Финландия, където нямаше и достатъчно скорост да се бори с колегите си.

В Загреб през април за M-Sport ще стартират Гас Грийнсмит и Андриен Фурмо, който се чувства по-уверен от Сунинен на асфалт и се очаква да е по-бърз.

Уилсън допълни, че тази версия, която ще се появи в Хърватия няма да е последната, която ще подготви тимът в рамките на 2021, тъй като двигателите от този сезон ще се използват и при хибридните системи на задвижване, с които отборите ще карат догодина, когато се появят колите по правилата на Rally1.

„Ще има още неща, имаме право да лансираме нови неща до юли, когато влиза в сила хомологацията, така че ще поработим още по този двигател. До момента сме свършили около половината работа, която сме планирали по този двигател”, обясни Уилсън.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.