14.07.2024

Mercedes: Заповедите от бокса няма да са правило

Ботас на два пъти пропуска Хамилтън в Бахрейн

Световните шампиони във Формула 1 Mercedes на два пъти използваха заповеди от бокса в Гран при на Бахрейн, за да се опитат да спасят състезанието, но не успяха. Валтери Ботас на два пъти пропуска Люис Хамилтън пред себе си, но в крайна сметка победата взе Себастиан Фетел с Ferrari, а двамата пилоти на Тото Волф останаха втори и трети.

Сега Волф поясни, че в тима не са се отказали от философията да дават „равни възможности” на пилотите си да се борят през 2017, въпреки че призна, че въпросът със заповедите от бокса ще се обсъжда за всяко състезание в зависимост от това как върви битката за титлата с Ferrari.

Заради проблемите с гумите на Ботас и различната стратегия на Хамилтън, в Бахрейн беше логично от бокса да помолят Валтери да даде път на Люис. На финала Хамилтън остана на 6 секунди от Фетел, а темпото на Ботас спадна в последните обиколки и остана трети, но далеч от първите двама.

Досега в Mercedes оставяха двамата си пилоти да се състезават свободно един с друг, като това се обясняваше с факта, че тимът имаше толкова голямо предимство, че другите отбори не притесняваха шампионите. Но възходът на Ferrari промени ситуацията, а с втората си победа този сезон Фетел е начело при пилотите, като Скудерията води при конструкторите.

На въпроса дали няма да е по-лесно да се каже, че този, който е по-напред в квалификацията, ще има предимство в състезанието, Волф отговори така: „Не, това ще е твърде жестоко. Това ще е точно обратното на всичко, което сме правили през годините. За нас е важно на старта на състезанието двамата ни пилоти да имат равни възможности да се борят за победата.

„Вероятно щяхме да вземем друго решение, ако Валтери беше начело с проблемите в гумите, а Люис вървеше втори зад него – допълни Волф. – Но Фетел успя да влезе между тях на старта и вече нищо не можехме да направим. За нас това беше перфектната буря, нямаше как да се измъкнем.”

Ferrari има аванс от 3 точки пред Mercedes, а Фетел води с 7 точки пред Хамилтън, проблемът за световните шампиони се усложнява от факта, че Ботас вече изостава на 23 от Люис. През миналата година Хамилтън и Нико Розберг се подчиняваха от т.нар. „Правила за поведение”, които бяха формулирани и наложени след инцидента между двамата в Испания, но истината е, че в хода на сезона другите отбори рядко застрашаваха победите на Mercedes.

Сега Волф признава, че ще трябва да обмисли възможността да фаворизира единия си пилот, за да има тимът му най-голям шанс да спечели в определени състезания.

„Това изобщо не ни харесва – обясни Волф относно възможността за промяна на правилата в тима от миналата година. – Този сезон ситуацията е различна, така че ни трябва сериозен анализ за това, което можем да постигнем.

„Мисля, че дължахме на нашите пилоти равни възможности на старта на състезанието в Бахрейн. След това видяхте как се разви състезанието, помолихме веднъж Ботас да пусне Люис, после още веднъж, тъй като нашето мнение беше, че това е единственият начин да спечели победата.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.