21.06.2024

Mercedes: Може да сме по-бавни на „Имола” и в Португалия

Снимка: Mercedes

Световните шампиони от Mercedes се притесняват, че новият им автомобил W12 може да не е достатъчно бърз в следващите две състезания от сезон 2021 във Формула 1 – на „Имола” и в Португалия.

Люис Хамилтън и Mercedes стартираха с победа в Гран при на Бахрейн, въпреки че Макс Верстапен разполагаше с по-бързата кола, а това разпределение на силите обещава интересна битка между Mercedes и Red Bull този сезон.

„Характеристиките на „Сахир” бяха в наша полза, но конфигурацията на „Имола” и пистата в Алгарве ще са в полза на Red Bull – прогнозира директорът по инженерните въпроси в Mercedes Андрю Шовлин. – Ние не се справяме достатъчно добре в бързите секции, а такива има много на „Имола” и в Португалия. В това отношение Red Bull определено имат предимство спрямо нас.

„Бахрейн е доста особено трасе – задните гуми са сериозно натоварени, а ветровете са много силни. В хода на състезателния уикенд скоростта им достигаше 30-40 км/ч. Това е доста повече в сравнение с вятъра, който срещаме на повечето писти през сезона.

„Можем само да се надяваме, че „Сахир” не е била една от добрите писти за нас през 2021-а, защото ни беше доста трудно. Но в крайна сметка представянето на колата ни беше добро. Прозорецът, в който автомобилът работеше, също беше приличен. Но това ни струва страшно много работа.

„Ако погледнем Red Bull в хода на тестовете и на свободните тренировки, то колата им просто работеше добре. В нито един момент не изглеждаха слаби или да имат проблеми. Надявам се, че следващите писти ще са по-подходящи за нас.”

„В момента не разполагаме с най-добрия автомобил, но също така изобщо не сме реализирали пълния потенциал на W12 – допълни Шовлин. – В Бахрейн имахме проблеми с поведението на задницата на W12, а на „Имола” и в Португалия няма да се сблъскаме с чак такива сериозни проблеми в това отношение. Отново ще имаме грижи обаче със скоростта и темпото в бързите участъци.”

Според Люис Хамилтън в състезателни условия Mercedes може да се бори с Red Bull, но в квалификациите бившите шампиони определено имат предимство.

„В момента не можем да се борим с Red Bull в квалификациите – коментира световният шампион. – Направихме голяма крачка напред в състезанието, но разликата беше много малка. Твърде малка, за да се чувствам комфортно и определено бяхме в ролята на догонващи.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.