13.06.2024

Mitsubishi съживява Ralliart, отново ще се състезава

Феновете на Mitsubishi научиха добра новина при представянето на финансовите резултати на компанията за 2020 година – иконата Ralliart ще бъде съживена, а в скоро време японската фирма ще се завърне в състезанията.

Mitsubishi се изтегли от WRC и рали „Дакар” през 2005 година след поредица мениджърски грешки и спадащи продажби. Пърформанс подразделението Ralliart беше закрито през 2010 година, след като то също се изтегли от моторспорт програмите, в които участваше.

Легендата Андрю Коуън създаде Ralliart в началото на 80-те години на XX век и тази сравнително малка компания донесе най-големите успехи на Mitsubishi в моторните спортове – четири поредни световни титли на Томи Макинен в ралитата и 12 победи в рали „Дакар”.

От 2010 година насам използването на Ralliart като марка беше много ограничено – основно при продажбата на тунинг компоненти за серийните модели на марката. Но имаше и изключения – Ralliart Италия продължи дейността си и през 2016 участва с Lancer Evo X в испанския асфалтов рали шампионат, а Кристина Гутиерес стартира в рали „Дакар 2019” с Eclipse Cross.

Все още няма много подробности как ще изглежда завръщането на Mitsubishi и Ralliart в света на моторните спортове, но с оглед на гамата на марката може да се предположи, че участието в рали-рейдовете е по-вероятната перспектива. Също така е възможно Ralliart да се развие по модела на подразделението Gazoo на Toyota, което представлява компанията в световния рали шампионат.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.