15.06.2024

Porsche: Още не сме решили за Формула 1

Porsche има важен принос за първите две титли на Ален Прост във Формула 1

С приближаването на сезон 2021 във Формула 1 се активизираха слуховете за влизането на гиганта VW Group в световния шампионат. След края на управлението на Бърни Екълстоун този пробив се чака от години, но едва сега има някакъв напредък, като Формула 1 работи в това направление с Red Bull, тъй като бившите шампиони продължават да си търсят доставчик на двигатели.

И най-после шефът на Porsche потвърди, че по темата се водят някакви разговори, за които доктор Хелмут Марко беше казал, че са съвсем в начална фаза.

„Автомобилният спорт е ДНК-ата на Porsche – обясни шефът на марката Оливер Блум, цитиран от вестник Marca. – Ние винаги се интересуваме от участия в състезания и възможностите да пренесем състезателните технологии в серийните автомобили. Обадиха ни се от Формула 1, за да ни питат дали VW Group не иска да влезе в шампионата. Ние все още проучваме въпроса, но не сме взели решение.

„Нямаме решение и по въпроса с коя марка бихме участвали – Porsche или Audi. И най-важният отговор за участието ни зависи от правилата, които ще влязат в сила за сезон 2025. Докато това не се изясни, оставаме фокусирани върху GT състезанията и Формула Е”.

Формула 1 реши да замрази от 2022 сегашните задвижващи системи, но от 2025 трябва да бъдат въведени нови, за които се очаква да са по-екологични, по-семпли като устройство и по-евтини – точно това е козът, с който в световния шампионат се надяват да привлекат нови участници.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.