16.06.2024

Red Bull: Можехме да пуснем Ботас да спечели!

Снимка: Mercedes

Шефът на Red Bull Кристиан Хорнър коментира след края на Гран при на Нидерландия, че най-важното за Макс Верстапен пред родна публика е било да завърши пред Люис Хамилтън, а не да спечели на „Зандвоорт”.

Верстапен спечели победата вчера като беше начело от старта до финала, а вторият пилот на Mercedes Валтери Ботас потвърди официално днес, че от началото на следващия сезон ще кара за Alfa Romeo.

Mercedes отново жертваха Ботас, за да помогнат на битката на Хамилтън с Верстапен, но след първите спирания в бокса на лидерите те бързо догониха финландеца, който беше оставен на пистата и той не успя да задържи кой знае колко Макс.

„Ние очаквахме, че в Mercedes ще разделят стратегиите на своите пилоти – обясни Хорнър. – Точно така и стана. Те избраха по-агресивната стратегия за Люис и по-дългата първа серия обиколки за Валтери.

„За Макс тази част от състезанието беше критично важна. Стратегията с две спирания в бокса изглеждаше най-бърза, затова беше невероятно важно той да изпревари максимално бързо Валтери след първия си бокс. Макс го направи и това откри нови възможности за него във втората половина на състезанието. Ако не беше станало така, съперникът ни щеше да получи шанс да пресече стратегията ни с по-ранен втори бокс.

„За това състезание ние бяхме изцяло концентрирани върху Люис. Той е главният ни съперник и ако трябваше да избираме, щяхме да отстъпим победата на Валтери, ако той беше изпреварил Люис, стига Макс да е пред Хамилтън на финала.

„Беше много важно да вземем повече точки от Люис, затова и състезанието беше много интересно в стратегически план. Затова и изпреварването на Валтери беше ключов момент от развитието на надпреварата.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.