23.07.2024

Red Bull се цели в Mercedes. Отново

Целта на Red Bull през новия сезон е да детронира Mercedes от върха на класирането. Както беше и в последните години. Това обяви шефът на тима Кристиан Хорнър при представянето на новия болид на бившите световни шампиони – RB16B.

В последните две години Макс Верстапен беше основният съперник на Люис Хамилтън и Валтери Ботас, но така и не успя сериозно да притесни двамата пилоти на Mercedes в битката за първото място в крайното класиране.

През миналата година RB16 демонстрира някои слабости в работата на аеродинамиката на колата и загубата на сцепление при определени ситуации. Много специалисти обясниха това с твърдението, че концепцията, която използва Ейдриън Нюи в колите на тима в последните няколко години може би вече е изчерпана.

„Няма да има RB17, за догодина направо ще представим RB18 – обясни Хорнър. – 2021 е първият сезон, в който ще използваме шаси от миналата година, което е заради замразяването на развитието на болидите. Заради хомологацията същото важи и за голяма част от компонентите, които използваме. Затова и е по-коректно този автомобил да се казва RB16B.”

Хорнър допълни, че развитието на RB16 през миналата година е продължило до самия край на сезона, за разлика от това, което стана в Mercedes и Ferrari, тъй като в Милтън Кийнс са били наясно, че потенциалът на автомобила е много по-голям от това, което отборът показа през миналия сезон.

Red Bull смени единия си пилот за новия сезон – Алекс Албон в крайна сметка беше изваден от тима, но остава свързан с програмата на компанията, а съотборник на Макс Верстапен този сезон ще е Серхио Перес.

„Излизането на Перес на пазара на пилоти във Формула 1 беше необичаен подарък за нас – обясни Хорнър пред auto motor und sport. – Това е последният сезон на Honda във Формула 1 и те са подготвили най-мощната и надеждна задвижваща система, за да можем да се борим за титлата.”

Тимът вече се споразумя с Honda да продължи програмата за двигатели на японците и след края на този сезон, като в същото време от Red Bull успяха да се преборят за замразяване на моторите от следващата година, което ще намали разходите на всички доставчици на двигатели.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.