21.06.2024

Toyota избра Лапи за Финландия

Есапека Лапи ще се завърне в Toyota за рали „Финландия” (1-3 октомври), стана ясно вчера.  През 2017 година Лапи спечели това състезание с автомобил на японската марка, но от края на миналия сезон е без отбор в WRC.

30-годишният Лапи ще кара петия заводски подготвен Yaris WRC, а другите четири са за титулярните пилоти на тима: Себастиен Ожие, Елфин Еванс, Кале Рованпера и Такамото Кацута.

Очаква се, че Toyota ще потвърди информацията за Лапи до края на тази седмица.

Много е вероятно Теему Сунинен да се състезава с колата, която този сезон кара Лапи – VW Polo GTI R5, след като раздялата на Теему с M-Sport беше потвърдена в края на миналата седмица.

Лапи спечели рали „Финландия” през 2017-а като пилот на Toyota, но в края на сезон 2018 напусна, за да премине в Citroen. Сега смяната на Томи Макинен с Яри-Мати Латвала отваря вратата за завръщане на Лапи в отбора. Предполага се, че Лапи и Латвала са поддържали връзка в хода на почти целия сезон.

Лапи напусна M-Sport в края на 2020 г., като на финала на рали „Монца” заяви, че едва ли ще го гледаме през новия сезон. Тази година той стартира в WRC2 и записа две победи, при които сериозно превъзхождаше конкуренцията – на снега в „Арктик Финландия” и на макадама в Португалия.

В същото време мениджмънтът на Сунинен се надява, че сега с Polo-то на Movisport SRL Теему ще успее да рестартира кариерата си, точно както го направи Лапи.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.