12.06.2024

Toyota избра Латвала да замести Макинен

Бившият заводски пилот на Toyota в световния рали шампионат Яри-Мати Латвала ще наследи Томи Макинен начело на тима на японския гигант в WRC.

Президентът на Toyota Акио Тойода обяви, че името на Латвала, който има 18 победи в WRC, е било „първото, за което се е сетил”, когато е обмислял кой да смени Макинен, след като компанията изкупи дела на 4-кратния световен шампион в тима и установи пълен контрол над цялата програма в WRC.

„Мина една година, откакто се разделихме с Яри-Мати като пилот, а сега той се завръща при нас като шеф на тима – обясни Тойода. – Когато мислехме за това кой да поеме ръководството на отбора от 2021 г., първо се сетихме за Латвала.”

Латвала донесе първите успехи на Toyota при завръщането на марката в WRC – първи подиум за Yaris WRC в първото състезание за новата кола – „Монте Карло 2017” и веднага след това в Швеция донесе и първата победа на възродения тим.

„Яри-Мати мрази да губи. Това е общото между нас”, допълни Тойода.

В последните две години Toyota спечели световната титла при пилотите – през миналата година с Ойт Танак, който обаче веднага напусна и отиде в Hyundai и този сезон със Себастиен Ожие, който изпревари съотборника си Елфин Еванс в последното състезание – рали „Монца”.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.