30.05.2024

Toyota наема Крис Мийк за 2019

Крис Мийк ще се завърне в световния рали шампионат (WRC) с тима на Toyota за следващия сезон, съобщи британското списание Autosport – изданието, което още през септември съобщи, че пилотът преговаря с Toyota и M-Sport.

Предполага се, че официално договорът на Мийк ще бъде официално потвърден на 18 октомври, за когато се смята, че ще бъде обявено, че Есапека Лапи напуска Toyota, за да кара в Citroen.

Според източниците на Autosport условията на сделката между тимът на Томи Макинен и Мийк са били договорени още миналата седмица.

По време на рали „Великобритания” тази седмица Макинен не коментира наемането на Мийк, но потвърди, че той и Крейг Брийн попадат сред пилотите, от които отборът се интересува.

„И двамата имат потенциал – обясни 4-кратният световен шампион. – И реално погледнато, ние нямаме кой знае колко възможности, ако искаме да се борим за световната титла при конструкторите през следващия сезон.

„Подготвяме се за възможни промени в тима. Проучваме потенциални алтернативи на пилотите ни и имаме добри шансове да ги осъществим.

„В момента нищо не мога да ви кажа. Работим с шефовете от Япония по тази тема.”

Почти сигурно е, че догодина за Toyota ще карат Ойт Танак, Яри-Мати Латвала и Мийк.

„Не избирам аз пилотите на Toyota, решението не е мое, но е ясно, че Крис е бърз пилот, всички знаем това”, лаконично коментира Танак.

Мийк беше уволнен от Citroen през май след поредната му катастрофа и липсата на промяна в представянето му през този сезон.

Въпреки поредицата инциденти и катастрофи Мийк, който има 5 победи в световния рали шампионат, остава високо ценен от феновете и отборите, особено на Острова и във Финландия, тъй като през 2016 година стана първият британец, спечели класиката рали „Финландия”.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.