13.06.2024

Toyota пуска 5 коли във Финландия

Все още не е съвсем сигурно, че рали „Финландия” ще се проведе на заявените дати 6-9 август, дали с него ще бъде подновен световният шампионат или състезанието ще бъде отложено за септември. Но когато и да бъде даден стартът на най-бързото рали в календара на WRC Toyota ще участва с 5 WRC автомобила. Така тимът на Томи Макинен ще изравни постижението си от рали „Швеция” тази година, където също участва с пет Yaris WRC.

След въвеждането на актуалните технически правила в световния шампионат за сезон 2017, Yaris WRC не познава загубата в рали „Финландия”. През 2017 там спечели Есапека Лапи, а в последните две години първото място беше за настоящия световен шампион Ойт Танак.

За 2020 атаката на Toyota във Финландия води бившият победител в ралито Себастиен Ожие, другите, които ще карат Yaris WRC са Елфин Еванс (втори през 2017), новата WRC звезда Кале Рованпера и протежето на японците Такамото Кацута. Петата кола, която ще е заявена като частен автомобил, но ще е същата версия като заводските, ще е за Яри-Мати Латвала – пилотът, донесъл на Yaris WRC първата победа в световния шампионат.

Предишният опит на Toyota с пет коли – в Швеция тази година, се оказа успешен – Еванс спечели, тимът класира 3 автомобила в Топ 4, Кацута финишира 9-и, а Латвала отпадна рано заради повреда в електрическата система и всъщност стартът във Финландия е компенсация за проблемите през февруари.

„Ще е хубаво, че ще участваме с пет коли в домашното ни рали, ще е интересно за феновете”, коментира Томи Макинен.

От настоящите пилоти на Toyota Ожие има победа през 2013, а вече споменахме второто място на Еванс през 2017. В последните две години Ожие записа две пети места в това рали. Но пък Латвала е един от най-успешните пилоти в историята на състезанието – финландецът има общо 18 победи в световния шампионат, като три от тях са в домашния му старт – през 2010 и след това през 2014 и 2015.

Най-много победи в историята на рали „Финландия” имат местните легенди Хану Микола и Маркус Грьонхолм – по 7, Марку Ален е с 6, а Томи Макинен има 5.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.