14.07.2024

VW иска да е само доставчик на мотори?

Интересът на Volkswagen към Формула 1 е новина, която вещае по-добро бъдеще на спорта, сега остава да видим дали в близко бъдеще това ще даде конкретен резултат. Преди време големите босове на германския гигант обясниха, че докато Бърни Екълстоун е начело на спорта, нито една марка под шапката на Volkswagen няма да влезе във Формула 1. Освен това, глобалният скандал „Дизелгейт” също не повлия добре на тези шансове с оглед на пораженията върху репутацията на компанията и милиардите, отишли за споразумения или изплащане на присъди и глоби.

Но е ясно, че във Волфсбург искат нещо повече от махането на Бърни и опростяването на задвижващите системи, видът на горивото също има значение. А Формула 1 вече даде знак, че поема към биогоривата, като в същата посока се движи и Porsche – марката във VW Group с най-големи успехи в моторните спортове. И с опит като доставчик на двигатели във Формула 1, макар и вече преди доста време.

Налагането на биогоривата тепърва ще стане важна тема, особено за автомобилните производители, които по една или друга причина не са успели да наберат скорост в развитието на електрификацията.

Всъщност, най-голямата и хубава новина е, че VW Group няма да е единственият автомобилен гигант, изкушен от Формула 1, където в близко бъдеще ще се състезават хибридни автомобили, използващи биогориво. Според редица анализатори, демонстрация на интерес можем да очакваме от страна на Toyota и BMW, а с нарастването на популярността на Формула 1 в Щатите, то GM и Ford също ще потърсят път към световния шампионат. Но това засега са предположения, базирани на очаквания, а ще разберем дали те ще реализират или не, когато стане ясен окончателният вариант на техническите правила, които ще действат от сезон 2025.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.