27.05.2024

VW продаде всички Polo GTI R5 за тази година

VW Polo GTI R5 ще дебютира в рали "Германия" през август

Завръщането на Volkswagen в големия рали спорт ще стане с новия Polo GTI R5, който усилено се разработва от началото на миналата година и през декември най-после беше показан на рали феновете.

Преди това Volkswagen доминира в световния рали шампионат (WRC) с Polo R WRC и Себастиен Ожие, като тимът спечели четири поредни световни титли при пилотите и конструкторите. Но в края на 2016 дойде изненадващата новина, че Volkswagen напуска WRC, като закриването на тази състезателна програма беше само част от мерките, които германският гигант предприе, за да спести пари, така нужни за покриване на последствията от глобалния скандал „Дизелгейт”, при който стана ясно, че компанията е продала 11 милиона дизелови коли в цял свят, оборудвани със софтуеър, който дава неточни резултати при тестовете за отделяните вредни емисии.

Да се върнем на Polo GTI R5, чийто доставки към частните тимове трябва да започнат през втората половина на тази година. VW Motorsport планира да сглоби 15 коли, като всички те са вече поръчани.

Три от тези автомобили са поръчани от рали шампиона на Австрия Раймунд Баумшлагер и неговия тим Baumschlager Rallye & Racing GmgH. Раймунд спечели титлата на Австрия през 2017 с Polo WRC, а добрите му връзки с VW Motorsport са публична тайна.

Още три коли заминават за Белгия – две са поръчани от BMA и една от THX Racing.

Две бройки Polo R5 ще бъдат продадени на финландския тим Printsport Oy, като този отбор има дълги традиции в налагането на млади и талантливи пилоти – оттук към големия спорт поеха Есапека Лапи, Оле Кристиан Вийби и Яри Хутунен. За този сезон тимът има договор с поляка Лукаш Пиенязек и Емил Линдхолм, който е син на многократния рали шампион на Финландия Себастиан Линдхолм.

Други две коли Polo R5 отиват в Италия, като са поръчани от Team HK Racing, а един автомобил заминава за Португалия. Една поръчка има и от Швеция и колата е платена, като новият отбор е Kristoffersson Motorsport KMS.

Най-екзотичната поръчка за Polo R5 идва от Парагвай в Южна Америка. Три коли ще заминат на 11 000 километра от Германия, като поръчката е дошла от Мигел Карисоса и Diesa S.A – вносителят на VW в Парагвай, а колите ще участват в националния рали шампионат.

Новото Polo R5 ще дебютира в рали „Германия” (16-19 август), като доставките на поръчаните коли ще стартират през втората половина на годината, а за 2019 се очаква VW Motorsport да предложи повече коли на пазара, с оглед на големия интерес.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.