12.06.2024

VW продължава преговорите за частна програма с Polo WRC 2017

Новият автомобил на световните шампиони във WRC – Volkswagen, Polo WRC 2017 трябваше да бъде хомологиран на 1 януари, но това не се случи. И основната причина е, че шефовете на VW Motorsport не успяха да намерят финансиране на рали програмата си за 2017 година, както и развитието и хомологацията на новата кола.

В интерес на истината, феновете вече загубиха надежда, че ще гледат Polo WRC 2017 по отсечките този сезон. Но шефът на тима Свен Смеетс разкри, че преговорите с частен инвеститор продължават и новата кола може да се появи в състезанията по-късно, може би в рали „Корсика“ през април.

„В момента преговаряме с ФИА да направи изключение относно срока за хомологации – заяви Свен Смеетс пред Autosport. – Досега няма такъв прецедент в историята на рали спорта, затова ние ще имаме нуждата от нещо изключително, за да получим възможността да използваме този автомобил.“

Свен Смеетс, директор на Фолксваген Моторспорт

Насер Ал-Атия работи усилено с помощта на правителството на Катар върху план за финансиране на програма с Polo 2017, но през миналата седмица стана ясно, че това няма как да се случи преди сезон 2018.

Свен Смеетс обаче заяви, че проектът на Ал-Атия вече не е на дневен ред.

„Мога да потвърдя, че в момента не преговаряме с Катар – обясни белгиецът. – Сега разговаряме с други хора, които имат интерес да започнат своя програма още през този сезон, но първо трябва да се обърнем към ФИА.“

Ако все пак се случи така, че Фолксваген да получи частно финансиране, новият отбор няма да има право да участва в класирането на производителите.

„Ние работим с изцяло друг график. Ако трябва, ще пропуснем няколко кръга, за да може всичко да стане както трябва. Най-важното нещо за мен е колата да получи хомологация“, завърши Смеетс.

 

 

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.