30.05.2024

Williams преговаря с Маса, ще го връща във Формула 1

Преговорите между Williams и Фелипе Маса за завръщането на бразилеца във Формула 1 са в „напреднал стадий”, съобщи ВВС. Ако това се случи, то британският тим ще освободи Валтери Ботас, който ще замени в Mercedes напусналия световен шампион Нико Розберг.

Маса сложи край на кариерата си в на финала на сезон 2016 във Формула 1 и все още не е обявил какви са плановете за бъдещето му.

Информацията все още не е потвърдена нито от Маса, нито от Williams.

Шефът на Mercedes Тото Волф вече направи първата оферта за Ботас, който има договор с тима и за 2017 година, но тя е била отхвърлена. Волф предложи намаляване с над 50% на цените на моторите, които ползват в Williams, както и Паскал Верлайн, който тази година кара в Manor. Предложението е било отклонено, но преговорите продължават тази седмица.

Днес от Mercedes заявиха, че наследникът на Розберг няма да стане ясен до Коледа, както обеща Ники Лауда, а чак в началото на януари.

Влизането в сила на новите технически правила за началото на сезон 2017 допълнително качиха цената на опитните пилоти, а техническият директор на Williams Пат Саймъндс обясни, че приносът на Ботас догодина ще е „критичен” за развитието на тима.

Другият пилот на отбора през 2017 ще е 18-годишният Ланс Строл, който тази година спечели титлата в европейската Формула 3. Канадецът се готви по индивидуална програма, съставена от Williams, но няма опит, за да е лидер на тима.

Богатият опит на Маса би го превърнал в идеалния заместник на Ботас, а в последния си сезон във Формула 1 ветеранът показа, че с нищо не отстъпва на Валтери, който преди време беше сред сериозните претенденти за мястото на Кими Райконен във Ferrari        , но италианците се отказаха от него заради многото пари, които им поискаха в Williams. Точно заради това се предполага, че в договора на Валтери има клауза, която да урежда предсрочното му освобождаване, ако към него има сериозен интерес от някой от заводските отбори във Формула 1.

Според информация на френското издание, засега от Mercedes държат на офертата си от 10 милиона евро намаление на цената на моторите, но явно британците искат да получат и допълнителна финансова компенсацията за финландеца.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.