21.05.2024

World RX се мести в Португалия

През този уикенд ще станем свидетели на втория кръг от световния рали крос шампионат (FIA World RX) на пистата „Монталегре“ в Португалия. След победата на настоящия световен шампион Матиас Екстрьон в Барселона, всички са в очакване дали той отново ще спечели.

Португалското трасе е едно от най-популярните заради гледката, която се открива от него, както и надморската височина от 1800 метра, което превръща намиращото се в голяма близост до границата с Испания трасе, в най-високо разположеното спрямо морското равнище в календара.

„Началото на сезона не можеше да започне по-добре, а сега ни предстои да се качим отново в Монталегре – коментира Екстрьом, който през миналата година единствено на това трасе не успя да стигне до финала. – Имам добри и лоши спомени от миналата година тук. Всичко вървеше по план до полуфиналите, но грешка в първия завой ми струва мястото във финалното състезание.“

Заедно с Екстрьом заявки за участие са подали още 21 пилоти, като сред тях са Петер Солберг, Себастиен Льоб, Кен Блок и др. В Португалия всички с интерес ще следят Тимо Шайдер, който показа доста добро темпо в Барселона, завършвайки на втората позиция.

В Португалия ще стартират и Рене Мюних, Мартин Кашмарски, Грегор Демостие и Хоакин Сантос – все имена, които са добре познати в европейския рали крос шампионат.

„Имахме трудни условия на това трасе през последните години, но през тази е много вероятно за пръв път времето да е хубаво – обясни директорът на промоутърската компания на World RX Пол Белами. – През тази година организаторите са направили промени по инфраструктурата на пистата. Португалските фенове са едни от най-запалените през сезона, като за тяхното увеличаване ще помогнат шестте местни пилоти, заявени за участие.“

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.