15.06.2024

WRC гледа към модела на МотоGP

ФИА проучва структурата на отборите, участващи в световния шампионат по мотоциклетизъм на писта MotoGP, тъй като в автомобилната федерация имат намерение да приложат същата схема в световния рали шампионат.

Във ФИА са притеснени от постоянно нарастващото влияние на автомобилните производители върху спорта. Типичен пример за това е нежеланието на заводските отбори да допуснат за хомологация новия VW Polo WRC 2017, който да се използва от частни тимове.

Рали директорът на ФИА Ярмо Махонен иска независимите отбори да имат по-голямо значение, както в MotoGP се процедира със сателитните тимове на участващите производители.

В момента в MotGP участват шест заводски отбора, които предлагат поддръжка и различни видове подкрепа на частни тимове, носещи името сателитни. През миналия сезон сателитните отбори победиха в три кръга от шампионата, като присъствието им на челото с всеки изминат сезон все повече се увеличава.

„От две или три години обсъждаме това, че трябва да развием шампионат за частни тимове, като разбира се ще има място и за заводските такива – обяснява Махонен пред английското издание Autosport. – Този въпрос е вече на дневен ред и ще проучим какво можем да направим за сезон 2018 и за по-нататък.

„Проучихме и други дисциплини като Мото GP, в които участват частни и заводски отбори. Това обаче не означава, че ще трябва да се откажем от заводските представители, защото единствено в рали спорта те са сериозно представени. Смятам, че е дошло време да модернизираме спорта.“

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.