16.06.2024

WRC обещава страхотен сезон догодина

Очаква се още тази седмица промоутърът на световния рали шампионат да обяви календара за следващия сезон в WRC. Най-вероятно състезанията ще са 13, като отново има повече желаещи от свободните места в календара.

До момента са потвърдени 10 състезания, като две от тях имат дати, а за останалите 3 свободни позиции се състезават поне 5 държави.

Сезонът ще стартира с рали „Монте Карло” от 20 до 23 януари, а след него ще гледаме завръщането на снежната надпревара „Швеция” (24-27 февруари). Маршрутът на рали „Монте Карло” вече отнесе доста критики, тъй като центърът му се връща в Монако, а в първия пълен ден от състезанието не е предвидена обедна сервизна зона – това притеснява отборите, за които стартът в княжеството ще е първият с новите хибридни автомобили по правилата на Rally1.

Другите ралита, които ще намерят място в календара са: „Португалия”, „Сардиния”, „Сафари”, „Естония”, „Финландия”, „Акрополис”, „Каталуня” и „Япония”. Всъщност тези стартове бяха 9, но днес беше потвърдено, че организаторът на „Финландия” е подписал с промоутъра до края на 2023 и състезанието ще се провежда веднага след „Естония” – така следващото лято ще гледаме две последователни много бързи макадамови ралита.

Когато „Естония” замести „Финландия” имаше сериозни притеснения, че в календара няма да има място и за двете ралита, но се оказа, че феновете харесват и двете надпревари и интересът към тях е много сериозен.

За последните три места кандидатите са повече от сериозни – „Хърватия” иска да остане след силния си дебют тази година, а и асфалтовите отсечки около Загреб получиха много висока оценка.

Предполага се, че другите две свободни места ще се разпределят на географски принцип, но изборът няма да е лесен. За едното си съперничат Австралия и Нова Зеландия. И двете държави вече са били в календара на WRC и изключително много зависят от действията на местните здравни власти. За другото борбата е на другия край на света – Мексико срещу Аржентина – тежки макадамови ралита, а съдбата на дебютиралото през 2019 в WRC „Чили” засега остава неизвестна.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.