23.07.2024

Алонсо и Toyota ще гонят заедно победата в Льо Ман

Алонсо ще кара за Toyota в WEC и Льо Ман

Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо ще е заводски пилот на Toyota в предстоящия „супер сезон” в световния шампионат за издръжливост (WEC), който ще продължи 18 месеца и ще включва две издания на легендарната надпревара „24 часа на Льо Ман”.

Toyota все още няма победа в Льо Ман, а сега остана единственият тим с хибридни прототипи в LMP1, което дава на японците статут на фаворити №1 за победата и естествено за титлата в WEC.

Алонсо направи тест на TS050 Hybrid в края на миналата година в Бахрейн, а сега ще кара същата кола с №8, като негови съотборници ще са Себастиен Буеми и Казуки Накаджима. Испанецът заема мястото на Антъни Дейвидсън, който обаче най-вероятно ще остане в тима, тъй като Алонсо ще пропуска състезанията, които се дублират със стартове във Формула 1.

Алонсо преследва „Тройната корона” в моторните спортове: победи в Монте Карло във Формула 1, в „24 часа на Льо Ман” и „500 мили на Индианаполис”.

Миналата година той дебютира в „Инди 500” и в един момент дори води в състезанието, но не успя да завърши заради повреда в двигателя.

„Никога не съм крил амбицията си да спечеля „Тройната корона” – обяви днес Алонсо. – Миналата година бях близо до победата в Инди, но нямах късмет. Сега получавам шанс да стартирам в Льо Ман, благодарение на McLaren, но моят приоритет си остава Формула 1.”

Договорът на Алонсо казва, че той ще участва в тези състезания в WEC, които не съвпадат със стартове във Формула 1 и тази година това означава, че той ще пропусне надпреварата на „Фуджи” на 21 октомври тъй като тя се дублира като дати с Гран при на САЩ.

Шефът на McLaren Зак Браун допълни, че изобщо не се е поколебал да разреши на Алонсо да кара за Toyota в WEC, тъй като това ще се отрази добре на мотивацията му да се върне в челото на Формула 1 с McLaren, тъй като този сезон тимът ще ползва двигатели Renault вместо досегашните проблематични мотори Honda.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.