12.06.2024

Американец отново иска отбор във Формула 1

Снимка: Джон Андерсън, AustinChronicle

Таво Хелмунд е добре познат на феновете на Формула 1, не само в Щатите – той беше промоутър на Гран при на САЩ в Остин, освен това изпълняваше същата роля и в Гран при на Мексико. Сега обаче Хелмунд се връща към стара своя идея – да стане собственик на „сериозен дял” в отбор във Формула 1, като според различни анализатори това може да означава и придобиване на пълен контрол над тим от световния шампионат.

Хелмунд е сред основателите на новата компания SportsTek Acquisition Corporation и както подсказва името й, корпорацията е създадена с цел придобивания. При лансирането на компанията беше обявено, че тя ще търси партньорство с отбори във Формула 1, включително и купуването на „сериозен дял”.

Хелмунд заяви пред пресата, че благодарение на тавана на бюджетите и подписването на новия „Конкорд”, то Формула 1 се превръща в много по-привлекателна дестинация за инвеститорите. Според него, от гледна точка на купуването на дял в отбор, най-перспективни са Alpha Tauri и Sauber, като швейцарският тим представлява Alfa Romeo и това му позволи да излезе от перманентната криза, в която беше изпаднал в последните години.

Хелмунд е смятан за член на близкия приятелски кръг на бившия бос на Формула 1 Бърни Екълстоун. През 2015 година Таво призна, че е имал интерес да купи британския опашкар Manor, но до сделка така и не се стигна.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.