15.04.2024

Американци купиха Williams

Британският тим във Формула 1 Williams има нов собственик – американската инвестиционна компания Dorilton Capital, която обаче ще продължи да използва името на сър Франк в световния шампионат.

Клеър Уилямс, която ръководи тима от няколко години, потвърди сделката и обяви, че това е „краят на ерата за Williams като семеен отбор”. Тимът е основан от сър Франк Уилямс през 1977 година.

Новият собственик ще продължи да използва базата на отбора в Гроув, Великобритания, а болидите на тима ще запазят означението FW.

През май от Williams обявиха, че ще търсят инвеститори за частична или цялостна продажба на отбора, който изпадна в криза – 9-кратните носители на световната титла при конструкторите завършиха на последното място в класирането през 2018 и 2019 година.

„Когато започнахме този процес (търсенето на партньор), ние искахме да намерим партньор, който споделя нашата страст и ценности, който е наясно с потенциала на отбора и може да реализира възможностите му – се казва в изявлението на Клеър Уилямс. – В лицето на Dorilton знаем, че намерихме точно това. Това са хора, които разбират спорта и знаят какво е необходимо, за да сте стигне до успеха. Те уважават наследството на Williams и ще направят всичко необходимо тимът да постигне успехи в бъдеще.”

Съобщението за продажбата на отбора идва три дни, след като стана ясно, че всички тимове във Формула 1 са подписали новото „Споразумение Конкорд”, което влиза в сила от следващия сезон и ще действа до края на 2025 година. С него се установяват приходите на отборите, както и ангажиментите им към световния шампионат за този срок.

Dorilton има инвестиции в машинната индустрия, здравеопазването и различни компании, специализирани в по-високо технологично производство, като в същото време фирмата е специализирана и в осигуряването на консултантски услуги по придобивания и сливания.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.