14.07.2024

Андреас Микелсен с победа в рали „Австралия“

Андреас Микелсен приключи своята кариера за отборът на Фолксваген с победа в последният кръг от сезон 2016, рали „Австралия“.

Норвежецът успя да устой на жестоките атаки от своят съотборник и световен шампион Себастиен Ожие, който изпусна своят шанс за победа след завъртане при първото минаване на етапът Bucca. Андреас Микелсен записа своята трета победа в кариерата, като пилотът на Фолксваген завърши надпреварата с преднина от 14,9 секунди пред Ожие.

Въпреки победата на Микелсен в Австралия, това не бе достатъчно за него да спечели и втората позиция в шампионатът при пилотите. Неговият пряк конкурент за позицията, Тиери Ньовил завърши на трета позиция в австралийското рали. Белгиецът приключи надпреварата с пасив от 57,7 секунди зад Себастиен Ожие.

Микелсен и Ожие записаха един перфектен край на ерата на Фолксваген в световният рали шампионат. Това бе победа с номер 43 за немският отбор от 52 състезания в които са взели участие през последните години.

В неделният ден Микелсен и Яегер стартираха деня с огромно напрежение заради малката разлика от 2 секунди спрямо техните преследвачи Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия. Френското дуо успя още повече да намали изоставането си, но завъртане в етапът Bucca позволи на Микелсен и Яегер да избягат напред.

Последиците от грешката на Ожие
Последиците от грешката на Ожие

„Това е един перфектен начин за да завършим сезона – заяви Микелсен – Постоянността през цялата година и доброто темпо бе нашата цел. Тук дойдох с нищо за губене. Можех изцяло да съм на пълна газ, за да видим на какво се способни.

„Ние предизвикахме световният шампион и го победихме в честна битка в абсолютно еднакви условия на трасето. Смятам че това е една от най-добрите ми победи, но като цяло е жалко че, всичко свърши за този отбор и тази кола.“

Хейдън Падън, като по традиция имаше доста сериозни шансове да победи в Австралия, но след удар задна лява гума излезе от джантата и потули всички шансове на кивито за добро представяне.

Хейдън Падън и неговият Hyundai i20 WRC
Хейдън Падън и неговият Hyundai i20 WRC

Несгодата на Падън, дойде доста добре за Тиери Ньовил. Белгиецът нямаше нужда да се бори за точките в пауър етапът за да затвърди второто място в шампионатът при пилотите, завършвайки на трето място на рали „Австралия“.

Проблемите на Падън го понижиха на четвърта позиция следван от съотборникът си Дани Сордо. Остберг не успя да задържи Сордо зад себе си и завърши на шеста позиция, докато неговият съотборник Ерик Камили се обърна през таван.

От Танак, победителят и шампион във WRC2 Есапека Лапи, Яри-Мати Латвала и Лоренсо Бертели затвориха челната десетка в последното състезание за сезон 2016. Състезание което маркира краят на една изключително интересна ера в рали спорта.


 

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.