14.07.2024

Бакеруд спечели в Аржентина, EKS с отборната титла

Норвежецът Андреас Бакеруд спечели последния кръг от World RX шампионата в Аржентина, зад волана на Ford Focus RS RX подготвен от Hoonigan Racing Division. Шведът Йохан Кристоферсон и Топи Хейкинен завършиха на втора и трета позиция.

Отборът на EKS успя да спечели и титлата при отборите, след като Екстрьом и Хейкинен записаха достатъчно точки още в квалификационните сесии, за да оставят Пежо-Хансен на второ място.

Екстрьом стана световен шампион за 2016 в предпоследния кръг в Германия, а на трасето в Росарио трябваше да се реши, кой ще заеме втората позиция в шампионата. Кристоферсон успя да си извоюва тази позиция, докато Бакеруд завърши на трета позиция при пилотите с пасив от една точка спрямо Йохан.

Досегашният шампион Петер Солберг приключи сезона на четвърта позиция в генералното класиране при пилотите, което е най-слабото му класиране в световния рали-крос.

press%2f2016_12_arg_bakkerud_%28314%29

„Сега, след като е потвърдено, че съм трети в класирането, се чувствам много добре – обясни Андреас Бакеруд. – Много съм горд от себе си и искам да благодаря на моите партньори и фенове, които ме подкрепят.“

„След полуфинала знаех, че ще трябва да завърша първи или втори, за да стана втори в шампионата. Напрежението бе доста голямо, но след като взех трети завой се фокусирах изцяло върху това да остана зад Андреас“, обясни Кристоферсон.

На четвърта позиция, записвайки най-доброто представяне през сезона за отбора на Munnich Motorsport, е Тимо Шайдер. Немският пилот от DTM бе повече от доволен от своето представяне и обясни, че стигнал до финала с проблеми в управлението на колата.

press%2f2016_12_arg_atmosphere_%28334%29

Победителят от миналата година в Аржентина – Робин Ларсън, успя да се класира за финалното състезание, но завърши на шеста позиция в генералното. Петер Солберг търсеше добро класиране след страхотното темпо в квалификациите. Норвежецът стартира от първа позиция в полуфинала, но повреда в управлението на първи завой го извади от надпреварата.

Тими Хансен завърши един изключително тежък уикенд на тринадесета позиция. Неговия съотборник Себастиен Льоб стартира от първата редица във втория полуфинал, но не успя да стигне до финалното състезание. Победителят от Германия Кевин Ериксон, не успя да повтори представянето си от Естеринг и завърши 16-и.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.