23.06.2024

Белгия заема свободната дата в WRC?

Асфалтовата класика „Ипр” е фаворит за свободната дата в календара на световния рали шампионат през август. ФИА и WRC промоутърът публикуваха календар от 13 ралита за тази година, като датите от 18 до 21 август остават свободни и все още не се знае къде ще се проведе деветият кръг от сезона.

Допреди дни се смяташе, че фаворит за този слот е рали „Северна Ирландия” – изцяло асфалтово състезание, но включването му в календара на WRC за тази година пропадна. Смята се, че основната причина за това е невъзможността на Motorsport UK да подпомогне финансово провеждането на надпреварата.

Тази позиция на моторспорт асоциацията на Великобритания беше изразена в писмо до туристическото министерство на Северна Ирландия и се оказа неприятна изненада, както за ирландците, така и за местния и за WRC промоутър.

Представители на двете промоутърски компании веднага обявиха, че започнат работа за това да вкарат „Северна Ирландия” в световния шампионат през 2023 година, а Великобритания ще запише три поредни години без кръг от WRC.

Предполага се, че рали „Ипр” сега има най-големи шансове да заеме августовската дата. Миналата година белгийското асфалтово състезание дебютира в WRC и напълно очаквано мина под диктата на Тиери Нювил, но предложи напълно различни изпитания за екипажите. Другият сериозен претендент за августовските дати е рали „Монца”, което в последните две години се оказа финалният кръг в WRC след двете анулирания на рали „Япония”. Предполага се обаче, че „Монца” отново ще остане резерва, за да може пак да замести „Япония” в средата на ноември, ако това състезание отново не се проведе.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.