15.06.2024

Белгия сменя Япония в WRC

Календарът за сезон 2020 в световния рали шампионат (WRC) претърпя нова промяна, като очакваното влизане на „Ипр” стана факт след анулирането на рали „Япония”. Включването на белгийската асфалтова класика се очакваше от месеци, но стана окончателно, след като се разбра, че завръщането на Япония в WRC няма да може да се реализира заради панденията от коронавирус и ограниченията за достъп до азиатската страна.

„Ипр” заема и датите на японското състезание – 19-22 ноември и ще е осми и последен кръг от сезон 2020, който беше прекъснат след рали „Мексико” през март и трябва да бъде рестартиран в началото на септември с друго ново рали – „Естония”.

Белгия става 34-ата държава, която ще организира кръг от световния рали шампионат от 1973 година насам, когато е първият сезон на надпреварата.

Първото издание на рали „Ипр” е през 1965 година, като състезанието се наложи като едно от най-трудните и интересни асфалтови ралито в историята на европейския рали шампионат.

Маршрутът на ралито включва около 300 състезателни километра и три пълноценни дни екшън по отсечките, като акцентът в неделя ще върху пистата „Спа”, където ще е пауър стейджа, който ще използва трасето за раликрос там, в което пък влизат легендарните завои „Червената вода” и „Радийон”.

След включването на „Ипр” календарът до края на сезон 2020 доби следния вид:

4-6 септември       Естония

18-20 септември   Турция

15-18 октомври    Германия

20 октомври – 1 ноември         Италия, Сардиния

19-22 ноември      Белгия

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.