27.05.2024

Бърни вече не е шеф на Формула 1

Бърни Екълстоун вече не ръководи Формула 1

След почти 40 години начело на Формула 1, от вчера 86-годишният Бърни Екълстоун не ръководи световния шампионат. Позицията на главен изпълнителен директор заема Чейс Кери, а Бърни става почетен президент и ще е съветник на борда на директорите.

Смяната на Екълстоун се очакваше от доста време, но се забави заради проточването на сделката за влизането на американската компания Liberty Media като основен акционер във Формула 1, която трябваше да бъде одобрена, както от ФИА, така и от акционерите във фирмата.

Чейс Кери, който получи пост във Формула 1 в самото начало на смяната на собствеността, вече ще управлява сам, а под него ще са двама нови директори.

Бившият технически директор на Ferrari и собственик на Brawn GP Рос Браун ще отговаря за развитието на спортната страна на Формула 1, а бившият бос на ESPN Шон Брачис поема търговските дела на световния шампионат – областта, която дълги години беше любима на Екълстоун и в която той не делеше с никого властта.

„Горд съм с бизнеса, който изградих за изминалите 40 години и всичко, което постигнах с Формула 1 и искам да благодаря на всички, които са работили с мен: промоутъри, отбори, спонсори и тв компании – заяви Екълстоун. – Много съм доволен, че новият собственик е точно Liberty, както и че компанията има желание да инвестира в бъдещето на Формула 1.”

От Liberty Media вече представиха най-общо плановете си за развитие на Формула 1, но с идването на новия ръководен екип, тези идеи ще придобият доста по-конкретен вид.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.