12.06.2024

Бътън: Люис няма да се откаже докато побеждава

Снимка: Motorsportweek

Световният шампион във Формула 1 за 2009 година Дженсън Бътън прогнозира, че докато побеждава Люис Хамилтън няма да иска да напусне спорта. Британецът допълни, че не очаква 7-кратният световен шампион да си тръгне в близко бъдеще.

„Докато побеждаваш е трудно да вземеш решение да се оттеглиш – обясни Дженсън. – Мисля, че настоящият сезон във Формула 1 дава допълнителна мотивация на Люис, тъй като най-после има силен съперник – Макс Верстапен, който е невероятно талантлив пилот.

„Според мен Люис е пилот от много високо качество. Човек се ражда с талант, но най-добрите пилоти успяват постоянно да подобряват представянето си като непрекъснато работят. Люис се е трудил страшно много, за да се развие и е логично той да е най-добрият в момента.

„Макс обаче може да бъде съперник на Хамилтън, но между тях има големи разлики. Първо, Верстапен все още няма световна титла и досега не е попадал в ситуацията, в която се намира в момента – да се бори за короната с най-добрия пилот. Макс има по-малко опит от Люис, който, както казах, е посветил много време и усилия на развитието си.”

Бътън се върна и към по-ранните сезони в кариерата на Хамилтън, като двамата за известно време бяха съотборници в McLaren, а след това Люис премина в Mercedes.

„Люис измина много дълъг път – допълни Бътън. – В миналото не му достигаше увереност. Но съм впечатлен колко много успя да постигне в последните години. Той има страшно много фенове, които постоянно се увеличават, вече е със 7 световни титли и този сезон може да спечели още една. Използва спортните си успехи за благородни цели. Това ми харесва.

„Тази година Люис е различен в сравнение с предишни сезони. Сега изглежда много по-спокоен и уверен, което е приятно да се види. Уверен е в собствените си възможности, както и в работата на тима.

„Всеки пилот си има слабости, но Хамилтън не показва своите. Той е в отлична форма и е много трудно да бъде победен. Вижте какво става с Валтери Ботас, просто не му достига скорост. В квалификацията се представя добре, но в състезанията не може да поддържа темпото на Хамилтън.

„Но докато Валтери се справя по-добре от Серхио Перес в Red Bull, в Mercedes няма да искат нещо повече от него. Люис подкрепя Валтери, тъй като той получава цялата слава от съвместната им работа. Ботас може да му е сериозен съперник в квалификациите, но в състезанията Люис го побеждава с лекота. И най-важното – двамата не се борят един с друг, а работят заедно за тима.

„Когато бях съотборник с Люис в McLaren, двамата си „крадяхме” един от друг победите. Може би един от нас можеше да стане световен шампион, ако другият не беше спечелил състезанията, които взе. През 2010 година аз завърших втори, но Люис можеше да стане шампион същия сезон. Ако не разпилявахме победите в тима, единият от нас можеше да е пръв. Но Формула 1 трябва да е такава – в отбора да карат двама силни пилоти, които да могат да се борят за световната титла.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.