13.06.2024

Бътън ще кара писта и рали крос през 2017

След края на сезон 2016 във Формула 1 Дженсън Бътън официално е „пенсионер. Но британецът, който взе световната титла през 2009 година, няма намерение да се отказва от карането и планира участие в японския Супер GT шампионат, както и в Глобалния рали крос шампионат.

Все пак, Дженсън направи уточнението, че няма да се ангажира с програма за цял сезон през 2017, тъй като планира по-сериозна почивка.

Бътън все още има договор с McLaren, което означава, че ако кара в японския Супер GT шампионат, то това ще се случи само с автомобил на Honda. Пилотът уточни, че най-вероятно ще стартира само в едно състезание от тази надпревара – „1000 километра на „Сузука“ през август.

Хонда NSX в Супер GT сериите
Хонда NSX в японския Супер GT шампионат

Междувременно бившият световен шампион във Формула 1 потвърди, че има огромно желание да вземе участие в няколко кръг от американския рали крос шампионат, който носи името „глобален“, но отстъпва по популярност на световния рали крос шампионат под егидата на ФИА.

Там Honda участва в партньорство с Red Bull, а за японската компания карат Себастиан Ериксон и Джони Уиман.

Хонда Сивик в GRC
Хонда Сивик в GRC

Бътън настоява, че още не е наясно с плановете си, но пък знае накъде иска да се насочи.

_x0w5767„Може би ще участвам на „Сузика 1000” в японския Super GT шампионат – заяви бившия пилот на Макларън. – Освен това, може и да взема участие в рали крос шампионата в САЩ, както и да направя няколко теста в тази насока.

„Има доста неща, с които искам да се занимавам. Въпросът е да реша колко време всъщност искам да им отделя.”

На въпроса дали възнамерява да направи пълен сезон в рали кроса през сезон 2017, Бътън беше откровен.

„Това няма да се случи догодина – заяви британецът. – Но в бъдеще, със сигурност. Смятам, че рали кросът ще се развива изключително бързо, особено след излизането на Ауди от Льо Ман и Фолксваген от ралитата.  Знам, че тяхната основа цел не са рали крос състезанията, но тези решения със сигурност ще пренасочат още средства към техните рали крос програми.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.