30.05.2024

Верстапен отказал на Mercedes през 2014 г.

Бащата на Макс Верстапен – Йос, потвърди пред нидерландския тв канал Ziggo Sport информацията, че през 2014 г. днешната звезда на Red Bull е получил предложение от Mercedes, но то е било отхвърлено.

Преди 6 години Макс все още караше в европейската Формула 3, но за бъдещето му спореха Mercedes и Red Bull. През 2014 г. Макс и Йос Верстапен пристигат на Гран при на Германия, за да преговарят с отборите, които имат интерес към талантливия младок.

Първата им среща е с моторспорт съветника на Red Bull доктор Хелмут Марко. Тя се оказва успешна и двете страни се договарят за съвместна работа. Малко по-късно обаче баща и син Верстапен се срещат и с Тото Волф и Ники Лауда.

Сезон 2014 дава началото на новата турбо ера във Формула 1 и пилотите на Mercedes печелят състезание след състезание. Така че интересът на Верстапен към тима е обоснован, но Волф и Лаудане могат да удовлетворят претенциите на Йос, тъй като по това време Люис Хамилтън и Нико Розберг имат действащи договори за сезон 2015.

Основното изискване на Йос е титулярно място за Макс за 2015 г. От Mercedes му предлагат позицията на резервен пилот в Mercedes и сезон в GP2, платен от тима. Доктор Марко печели като предлага договор за място в Toro Rosso за 2015 година, като това се оказва решаващо в преговорите.

„Мисля, че тогава направихме правилния избор – коментира мениджърът на Макс Раймонд Вермюлен. – И тримата, заедно с Йос и Макс, и до днес сме на това мнение. Макс се чувства чудесно в Red Bull, но само бъдещето ще покаже какво ще постигне с тима.”

В същото време в Red Bull все още не успяват да създадат автомобил, с който Макс да се бори с пилотите на Mercedes. Верстапен-старши на няколко пъти критикува тима, но Макс запазва мълчание по въпроса и обикновено заявява, че няма смисъл да се разстройва, тъй като това не му помага.

Макс има договор с Red Bull до края на 2023 година, когато се очаква да е следващото сериозно разместване на пилотите във Формула 1.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.