16.06.2024

Вилньов и Строл в Pandora Papers

Две популярни фигури във Формула 1 – Жак Вилньов и Лорънс Строл – се оказаха сред героите на изтеклите финансови документи, известни като Pandora Papers, които разкриват офшорните компании и банкови сметки на политици, богаташи и спортисти от цял в свят в Панама и други страни, известни като „данъчен рай”.

Pandora Papers обхващат почти 12 милиона документа, а по разкриването им работят над 600 журналисти от 117 държави, обединени в Международния консорциум на разследващите журналристи (ICIJ).

Вилньов е световен шампион за 1997 година, сега работи като коментатор и анализатор за CBC Канада, а според документите притежава няколко компании в данъчния рай, изследван от ICIJ, където се предполага, че са прибрани парите, спечелени от времето, когато кара във Формула 1 – между 1996 и 2006 г., както и от личните му спонсори.

Що се отнася до Лорънс Строл, то първата информация за него е, че той притежава 15% от Superwit Profit Limited със седалище британските Вирджински острови, но не пряко, а през друга компания – Polo Trust, която е регистрирана в Лихтенщайн. Строл-старши купи преди време Force India, а след това воден от него консорциум взе основния пакет в британския автомобилен производител Aston Martin, който веднага след това се сдоби със заводски тим във Формула 1 с преименуването на Racing Point.

Предполага се, че в скоро време ICIJ ще извади на бял свят още имена от Формула 1 – както на пилоти, така и на собственици на отбори, агенти и други.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.