21.05.2024

Вилньов: Льоклер оказва негативен ефект върху Ferrari

През 2019 се намери един човек, който да отправи малко по-критичен поглед към новата звезда на Ferrari Шарл Льоклер и това е световният шампион за 1997 Жак Вилньов. Канадецът е известен с острия си език и откровените си коментари и сега не изневери на себе си. Но определено има логика в това, което казва.

Според Вилньов, Льоклер и представянето му този сезон се отразяват негативно на Ferrari, просто защото в Скудерията не са готови да управляват битката на Себастиан Фетел с амбициозното протеже на италианците.

Канадецът е уверен, че само след един сезон в Sauber, Льоклер е бил готов да кара за топотбор, но сега е успял да наруши баланса в Маранело.

„Ако се вслушате в това, което говорят феновете или пишат във форумите, то дори след грешката на Льоклер в квалификацията в Баку, никой не го критикува – обясни Вилньов през motorsport.com. – Ако на неговото място беше Фетел, медиите и всички други щяха направо да го унищожат за същата грешка.

„Според мен, това има негативен ефект върху Ferrari. Завъртането на Себ в Бахрейн беше доказателство точно заради тази промяна в баланса, след това дойдоха заповедите от бокса в Китай, всичко идва от промените в баланса.

„А Льоклер катастрофира в квалификацията в Баку защото искаше да докаже, че той е пилот №1 на тима. За съжаление, това се отразява зле на целия отбор.

„Надявам се, че в тима ще успеят да си върнат баланса, тъй като задачата на тима трябва да е да преследва Mercedes, а вместо това сега имат три подиума и това е всичко. Всичко това не дава добър ефект върху работата на тима, това е.”

Вилньов е на мнение, че в Маранело е трябвало да подходят по по-различен начин към сезон 2019, особено като са знаели, че новата кола ще е много по-добра – просто да задържат Кими Райконен, за да създадат комфорта, от който има нужда Фетел, за да се бори за титлата.

„Льоклер е бърз, той е готов – допълни Жак. – Проблемът е, че във Ferrari не са готови за тази ситуация. От гледна точка на Льоклер, за него е страхотно, че е във Ferrari тази година, той показва, че е супер бърз.

„Но от гледна точка на Ferrari като отбор, особено като се има предвид миналото на Фетел, не трябва да забравяме какво се случи с Дениъл Рикардо, когато той дойде в Red Bull през 2014 година. Себ трябва да знае, че тимът го обича, че феновете го обичат, а тази година всичко това отсъства.”

Канадецът обоснова тезата си за запазването на Райконен с това, което се случи в Mercedes, където Валтери Ботас остана съотборник на Люис Хамилтън, въпреки че се очакваше Естебан Окон да заеме мястото му.

„Ferrari вече си бяха осигурили Льоклер, така че можеха да му предложат договор за 2020 и 2021, така Кими да остане още адна година, защото този сезон ще има голяма битка – обясни Вилньов. – При този вариант всички щяха да са щастливи, тъй като ще има време за промяна на баланса в тима.

„Това не означава, че Льоклер не е добър, той е страхотен пилот, супер бърз, заслужава напълно да е пилот на Ferrari, това изобщо не подлежи на обсъждане. Но с оглед на начина, по който функционира Ferrari, с оглед на особеностите на Фетел, той има нужда да усеща тази любов на тима, това просто не беше правилното решение.

„Хамилтън изпитва уважение към Ботас и въпреки че и двамата имат по две победи досега, това изглежда не притеснява Люис. С Нико Розберг случаят изобщо не беше такъв, а сегашното положение позволява на  Mercedes да се представя на ниво, каквото преди не е достигал и вижте колко са силни тази година. Ако бяха взели Окон на мястото на Ботас, Люис щеше да реагира по същия начин – щеше да иска да изяде Окон жив, да го унищожи.“

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.